Eszterházy Hercegi Család ékszerei

Splendor - Egyedi arany, ezüst és gyémánt ékszerek tervezése - Orsi és Dani az ékszertervezők

Magyarország történelmében maghatározó szerepű és máig mindenki számára ismert név az főnemesi Eszterházy családé. Nemzetközi hírnevüket a híres süteményen kívül számos dolog hordozza világszerte.
 
Herceg Esterházy Antal és párja Svetlana hercegnő, először egy kisebb munkával talált meg minket, majd egyre komolyabb és jelentőség teljesebb ékszerek készítésével tiszteltek meg bennünket.
 
A patinás történelmi családnak birtokában lévő ékszerei, hagyományaik és örökségük lévén jellegzetes szín és formai világa van, családi címerrel, jellegzetes stílussal, melyek ma már történelmi kincsnek számítanak. Hogyan lehet felnőni egy ilyen feladathoz ? Szépen lassan, alázattal, és törekvéssel, hogy történelmi jelentőségűt alkothassunk magunk is.

Nem szokásunk a feladatokat gyorsan letudni, inkább a személyes és egyéni jelleget keressük, melytől sokkal értékesebb lesz az eredmény. Tehát múzeumba jártunk, olyan ékszereket és egyéb dísztárgyakat vizsgálhattunk meg, fényképezhettünk le, melyeket ki sem állítanak. Könyveket bújtunk, családi képek százait néztük át, festmények ékszer ábrázolásaiból értelmeztük újra a korabeli ékszereket, és leírások alapján tettük helyére ezek jelentőségét, funkcióját. Örömmel hallgattuk a hercegi pár beszámolóit, és ezek alapján kerestünk fogást a feladaton.

Svetlana örömmel vette ki a részét a tervezésből is, és így közösen rajzoltuk le az alapokat, és vitattuk meg a fontos funkcionális, kényelmi, küllemi és egyéb kérdéseket. Mivel szerettünk volna szokatlan trükköket alkalmazni, és formájában is modernebb, de klasszikus alapokon nyugvó, a család régi ékszereihez is illeszkedő dolgot tervezni, így a vártnál komolyabb kihívások elé kerültünk, sok esetben paradoxnak tűnő helyzettel szembesültünk. De természetesen megküzdöttünk velük, és reményeink szerint így válnak végül a mi alkotásaink is a történelmi család többi ékszereihez hasonlóan generációk büszkeségévé, és az ő történelmi hagyatékuk részévé.

Mára már barátainknak nevezhetjük Herceg Esterházy Antalt és Svetlana hercegnőt, sok esetben kapunk meghívást tőlük, és egy ilyen esemény alkalmával minden eddiginél közelebbi élményünk lehetett a klasszikus zenével, és annak személyességével. Orsit ez az impresszió úgy megihlette, hogy megalkotta: Szimfónia fantázia nevű garnitúráját, és az ehhez stílusban illeszkedő Szonett nevű karkötőjét is. Mindkettő nemzetközi első díjat nyert, és azóta is az egyik legnagyobb kedvenc minden kiállítás alkalmával.