“Frutto di Mare” telefon

Splendor - Egyedi arany, ezüst és gyémánt ékszerek tervezése - Orsi és Dani az ékszertervezők

A “Frutto di Mare” nevű működő képes ékszertelefon talán a legsikeresebb alkotása eddigi pályafutásunknak. Számos díjat nyert el világszerte, és még ma is nagy figyelem övezi. A Splendor 44. trófeáját az Amerikai Egyesült Államokban rendezett Jewellery Arts Awards nemzetközi ékszertervezői versenyén nyerte, ahol a megmérettetés abszolút első díját nyerte el.

A telefont 14k sárga és fehér aranyból konstruáltuk. Az eredeti nyitható telefontból szinte semmit sem tartottunk meg, csak az elektronikát. Egy Görög országból beszerzett kagyló jelentette a ház alapját, melyet aztán nemesfémből hoztunk létre, és gyémántok százával, gyöngyökkel díszítettünk. A billentyűzetet kézzel csiszolt és vésett aztbeszt-tűs hegyikristályból készítettük. A telefon teljesen működőképes. Cserélhető az akkumulátora, a sim kártyája, figyeltünk az egészségügyi határértékekre, a térerőre, az elektromos részek szigetelésére. Az infra port, rezgő hívásjelző, hangerő szabályzó, és minden apróság működik, ami az eredeti telefont jellemezte, noha ezek megértése, és az arany házba építése messze meghaladta az ötvösség határait, és így nem kis fejtörést okozott a megoldásuk.

Nem kevesebbet, mint 4 hónapot töltöttünk a készítésével 3-an. Éjszakákat és hétvégéket is feláldoztunk ez idő alatt, és végképp kimerített a munka, de éppen csak elkészült időre, hogy az ötvösök körében az “Ékszerészek Olimpiájának nevezett” tahiti gyöngy trófea versenyen részt vehessen, melyen díjak sokaságát nyertük el vele, majd a következő években is számos egyéb elismerést.

Tudtuk, hogy ez az alkotás életmű jellegű munka volt… de csak az első telefon amit készítettünk.