A színes drágakövekről – I. rész

Splendor - Egyedi arany, ezüst és gyémánt ékszerek tervezése - Orsi és Dani az ékszertervezők

A drágakövek azok a valódi, természet által létrehozott ékkövek, melyeket nem laboratóriumban állítanak össze, nem öntenek, nem ragasztanak hulladékból. Tehát nem Swarovsky üveg (kristály), nem szintetikus cirkónia, nem igazi drágakő porból sajtolt rekonstruált kő. De akkor mi is a fél – drágakő, mi a drágakő, és hogyan lehet ezek értékét meghatározni ?

Ma már minden -korábban féldrágakőnek mondott- természetes ékkövet drágakőnek nevezünk. Régebben a gyémánt mellett csak a zafír, smaragd, rubin számított drágakőnek, pedig számos drágakő fajta messze értékesebb, tartósabb, szebb a felsoroltakhoz képest.

Az ékkövek a nevükkel szemben nem minden esetben számítanak megfizethetetlenül drágának, így mi igyekszünk az értéktelen műtermékek helyett több millió éves fejlődésen keresztül létrejött, különleges tudású kőcsiszolók keze munkája által varázslatossá vált valódi drágaköveket alkalmazni az ékszereinkben.

Azokban az esetekben amikor valaki szép kövekkel szeretné díszítve látni a számára készülő egyéni alkotást, első sorban a színekre szoktunk rákérdezni,mert több százféle drágakő típus létezik, és a színük -a legszembetűnőbb tulajdonságuk- mellett számos egyéb vonásuk van, amit mérlegelni kell, hogy az eredmény tartósan szép, különleges, esztétikus legyen.
A szín leszűkíti a lehetőségek körét, és már csak néhány változatot kell összehasonlítani keménysége, fénye, hasadása vagy törékenysége alapján, esetleg különleges fényhatása, mérete, ára, színárnyalatai, stb. szerint.

A gyémánt nem számít színes drágakőnek, mert a színtelen változatokat tartották évszázadokon át a legjobb minőségűnek. Tény, hogy a gyémánt mind kiemelkedő keménysége, mind kiugró ragyogása (fénytörés mutató), messze lehagyja a színtelen drágakő változatok, így egyeduralkodó ezen a területen.

míg a gyémántokban a ragyogást keressük, a színes drágakövekben a színt, esetenként pedig a különleges fény hatásokat, vagy rajzolatot, belvilágát. Tehát a színes kövek többnyire gyengébb fényűek, s ezt a szín is csökkenti. Pl. egy jó csiszolású sötét kék zafír kevésbé ragyog, mint egy ugyanolyan csiszolású világos kék. Viszont a színes kövek nagyon széles spektrumban mutatnak színeket, esetenként pedig olyan ritka változatokat is találni köztük, mely egyáltalán nem a ragyogása miatt válik érdekessé, hanem a színváltásától, csillaghatásától, stb.

A legszebb ragyogású színes kövek, mindenképpen a színes gyémántok. Természetesen ezek többsége sokkal ritkább a fehér (színtelen) változatokhoz képest, így drágábbak is. A kanári-sárga, lila, zöld, színek megfizethetőek, de a kék, rózsaszín, piros árnyalatok olyan ritkák, hogy mélyen kell a zsebébe nyúlnia annak aki ilyent szeretne. A cognac színű árnyalatok és a fekete viszont olcsóbb. Mindegyikük különleges a maga nemében. Mi örömmel alkalmazzuk őket, mert egyéniséget lehet adni a legegyszerűbb ékszereknek is a ragyogó színekkel, főleg, ha az ékszer már önmagában is különleges.

Tehát a színtelen gyémántokat ragyogásukért szeretjük, a színes drágaköveket színeikért és különleges fényhatásaik miatt, a színes gyémántok viszont ötvözni képesek a két csoport előnyeit.

white_diamond_szintelen_gyemant_brilians_brill_dragako_ekko_2.pngA következő részben folytatom ezt a jelentősebb témakört, melyben kitérek a csiszolási formák okaira, előnyeire és hátrányaira, illetve a drágakövek kezelésére, azaz mesterséges módosításaira, melyek nagyban befolyásolják azok megjelenését, de árát is. (Addig is a kérdéseket örömmel fogadom.)