Az ékszerész jegygyűrűje…

Splendor - Egyedi arany, ezüst és gyémánt ékszerek tervezése - Orsi és Dani az ékszertervezők

Még ötvös tanulók voltunk, amikor egymásra találtunk a párommal, akivel a mai napig teljes egyetértésben vezetjük a Splendor – Ékszert, és boldogságban élünk immár majdnem 20 éve, három gyermekünk boldogságában lebegve. Szerencsések vagyunk. A munkánkban szenvedélyesek, és sikerül kiemelkedőt alkotnunk, ahogyan az eddig világszerte elnyert 55 díj is mutatja.

VIDEO MEGTEKINTÉSE!

A vendégeink gyakran kérdezik, hogy milyen ékszert hord az ékszerész, de be kell valljam, hogy mi az egyedi ékszer különlegességeinket mind a vevőknek adjuk, s ahogyan a cipész cipője lyukas, úgy mi sem vagyunk felékszerezve igazán. Orsinak is csak azok az ékszerei vannak amiket én készítettem neki az évek során amikor gyermekünk született, vagy sikerült időt szakítsak, hogy egy karácsony vagy évforduló alkalmával ékszert készítsek neki. Nem egyszerű egy sokszoros nemzetközi díjnyertes ékszer tervezőnek olyant alkotni, ami lenyűgözi, de az is igaz, hogy könnyű dolgom van, hiszen ha tőlem kapja, az már biztos recept a sikerre.

Iskolás korunkban kapott tőlem tehát egy gyűrűt, amit akkor nem túl romantikus körülmények közt adtam neki, és ma már gagyinak mondanám a gyűrűt is, Hasonlót sem készítünk. A vékony kis arany gyűrű a láthatatlan kővel megszenvedi a hordást. Kb. minden szerve transzplantálva lett így eljött az ideje, hogy rendes ékszere legyen a páromnak.

A marquise csiszolású gyémántot már egy évvel az átadás előtt megvettem, mert reménykedtem, hogy lesz lehetőségünk kettesben elmenni arra az utazásra, amire már régóta gyűjtöttem, de nem sikerült. Sebaj, csak nem jött olyan terv a tollamba, ami tetszett volna. Mely képviselte volna a Splendor – Ékszerre jellemző gazdag térbeliséget hordozó formatervezést, tiszta és lendületes vonalakat, és a személyes tartalmat. De idővel szerencsére sikerrel jártam, és felvillanyozódva kezdtem a jegygyűrű 3 dimenziós számítógépes tervezésébe, mely csodálatos eszköz a forma tökéletes íveinek és lendületének ellenőrzésére, finomítására.

A tervezés alatt felmerült bennem, hogy kék gyémántot alkalmazok, de abban a navette (marquise) formában, magas tisztaságban VSI-VVSI, szép fényű és ragyogású követ szint lehetetlen találni. Épp kellett ilyent szerezzünk egy megrendeléshez, és másfél év kellett hozzá, szóval erről letettem. Menet közben olyan ötletem is volt, hogy egy valóban ritka arany ötvözetet használok, melynek kék színe van. Ez valóban intenzív kék arany lett volna, de egy kísérleti fázisban lévő fejlesztés eredménye, ami még nem kész a használatra, szóval ez sem lett a választott nemesfém. Viszont a palládiummal ötvözött fehér arany amelyikre a választásom esett, igen kiváló minőségű. A hagyományos fehér aranyakkal szemben hófehér, és nem csak a ródium bevonattól válik azzá az eladás idejére, különösen biztonságosan foglalhatóak bele a drágakövek, a finom részletek szebben kialakíthatóak, és a nemesfém ötvözők miatt anti allergén aranynak is mondhatjuk. A keménysége kiemelkedő, de nem extrém, így igazán optimális egy ilyen különleges eljegyzési ékszer megalkotásához.

A hosszúkás formájú gyémánt mellett a közös éveink számát szimbolizáló mennyiségű további apró briliáns csiszolású gyémánt sorokat terveztem a gyűrű íveire úgy, hogy fokozzák az ékszer formájának láthatóságát, és légiesebbé tegyék annak megjelenését. Az ékszer egyébként hordoz számos személyes jellegű információt is a családunkról, kapcsolatunkról, ahogyan ezt minden ékszerbe igyekszünk megoldani.

Talán soha nem készítettem gyűrűt ilyen odafigyeléssel. Mikroszkóp alatt lestem a foglalat belső, hátulsó illeszkedéseinek tökéletes fényét, és minden részletet a végletekig igyekeztem tökéletesíteni. Az utazás is összejött, és minden egybe vágott.

Sajnos az első elképzeléseim szerinti helyszínek nem voltak alkalmasak a turistáktól vagy időjárás és hasonló tényezők miatt, de végül sikerült egy aktív vulkánra felkapaszkodni, s a felkelő nap sugaraitól brutális ragyogásba boruló gyűrűvel sikerült a kürtő penge éles peremén meglepjem a páromat. Szerencsére a jó irányba szédült. Azt hiszem ez az a leírhatatlan öröm, amelyről a vevőink egy-egy különleges történet során beszámolnak, és én csak sóvárogtam hasonló után. Most már megvan az ékszerész méltó ékszere, és a saját romantikus feledhetetlen történetünk is.