Hogyan készül az egyedi, és személyes jegygyűrű ?

Splendor - Egyedi arany, ezüst és gyémánt ékszerek tervezése - Orsi és Dani az ékszertervezők

Az esetek nagy százalékában olyan ékszert szeretne a megrendelő, mely nem extrém, hétköznapi hordásra alkalmas, de mégis hordoz némi egyéni vonást, személyességet.

A feladat könnyebb, mint gondolnánk. Nem kell beletörni az agyunknak, elég ha lépésenként közelítjük a célt.

Első körben nagy mennyiségű képanyagot, kész és félkész ékszereket szoktunk együtt átnézni, és az ezek kapcsán felmerülő megoldásokra mutatni példákat, skicceket, változatokat. A minta és példa ékszereken számos a látható és egyértelmű tulajdonságon felül, szóba kerülnek a láthatatlan, de fontos tulajdonságok is, mint az allergia, biztonság, tartósság, kényelem, és hasonlók. Az érdekesnek tartott példák mentén a megrendelőt, aki jobbára nem tájékozott az ékszerek világában, egy kisebb utazásra visszük az ékszerek és az ötvösség misztikusnak tűnő világába, és olyan oktatást kap ennek során, mely valóban tudatos vásárlóvá teszi. Megérti a lehetőségeket és különbségeket, és pontosan tudja végül, hogy mit miért választ.

Az ékszerüzletekben a többnyire alacsonyan képzett eladóktól vajmi keveset tudhatunk meg alapszinten is a nemesfémek különbségeiről, drágakövekről, foglalási megoldásokról, stb. Így nem marad más kapaszkodó, mint a küllem és az ár. Mivel a világon az ékszeripar termelésének majdnem teljes hányada gépi termék, nem az egyéniséget, a személyes jelleget, nem a magas minőséget, hanem az alacsony önköltséget és a magas eladási árat célozzák, illetve a tömeges eladás a cél. Számomra ez a kategória, és így a mai világ ékszerkínálatának többsége nem is ékszer, hanem csak jellegtelen nemesfém tömegáru. Szerintem az ékszer alapvetően egy műalkotás, egy szoborhoz vagy festményhez hasonlóan. Maga az alapanyag is érték, de a művészi gondolat, az érzelmi töltet, a személyes jelleg az igazi érték benne. Ha a szobrokat sorozatban kezdik önteni, akkor már másodlagossá válik minden amit eleinte képviselt, és idővel már csak a bekerülési ár lesz a lényeg. Ugyanezt látom az ékszeriparban is. Mostanra csak aranyozott/ezüstözött, jobb esetben szintetikus kövekkel (rosszabb esetben ólommal fénylőbbé tett üveggel -bocsánat kristályokkal- nemtelen fémeket árusítanak ékszerként csomag küldő szolgálatok, vagy marketinggel nagy nevűvé tett cégek.
No jó, kicsit elkalandoztam, mert bosszant, hogy a hulladékkal hasonlítják össze a hozzá nem értők az alkotásainkat, de hát ez nem az ő hibájuk, mert az “ékszer” szóval nevezik nevén ezeket a termékeket.

Az ékszerüzletekben tehát az ár és a küllem az alap ami szerint választhatunk, ezzel szemben mi az utolsó szögig indokoljuk a választást, minden tized milliméternek oka van, és ezeket a vevő tudatosan határozhatja meg, mert tényleg tudja, hogy mit miért választ.

Ott tartunk tehát, hogy az egyedi ékszer igényével érkező megrendelő példákat lát, és sok új és izgalmas dolgot tanul, és kezdi látni, hogy mik azok az irányok, melyek számára szimpatikusak. Ekkor már mi is érezzük, hogy milyen jellegű eljegyzési, vagy karika gyűrűt szeretne. Menet közben sokat beszélgetünk a titokban megajándékozandó, vagy jelen lévő ékszert viselni szándékozó személy egyéni stílusáról, szokásairól, külleméről, stb. Sokat segít, hogy a megrendelő tisztában van, érzi, hogy mely megoldások lehetnek jók, hiszen nem fog egy puritán egyszerűséget kedvelő hölgynek senki barokk gyűrűt választani, és ha valakinek a párja extrém dolgokat szeret, akkor nem egy sima, szokványos ékszert fog keresni. Ugyanígy a színekkel, díszítésekkel, drágakő fajtákkal, véséssel, és számos egyéb megoldással hosszan-hosszan lehet játszani.

Ezek alapján tehát automatikusan alakul ki az egyedi ékszer, és költözik a személyes jelleg az ékszerbe.

Mi alapvetően formatervezőknek érezzük magunkat az ötvösök közt, és így fantasztikus 3 dimenziós alakzatokban gondolkodunk, ami a világ ékszerészetében (a már említett) gépi termelés és sorozatgyárthatósági feltételek okán, illetve egyszerűen a térbeli látásmód híján, nagyon ritka.

Nem akarjuk minden áron beletenni a sajátos stílusunkat az egyedi személyre szóló jegygyűrűk készítésében, de ez egy plusz lehetőség. Nagy előny, hogy nem letudni szeretnénk egy-egy munkát, hanem szeretnénk lenyűgözni a hozzánk fordulókat, és olyan személyes élményt okozni, melyre kevés példa van az életben. Ezt a lelkesedést tudjuk mi felajánlani, és így lesz egy ilyen kiemelkedő esemény, egy ilyen fontos lépcső egy pár életében különösen emlékezetes.

A törekvésünk nagyon sikeres. Örömmel látjuk, hogy alkotásaink személyes kedvencekké válnak, és talán generációk féltve őrzött büszkeségévé is.