Jegygyűrű, egy egész életre, és tovább

Splendor - Egyedi arany, ezüst és gyémánt ékszerek tervezése - Orsi és Dani az ékszertervezők

A legtöbben akkor vásárolnak maguknak arany ékszert, amikor eljön az eljegyzés, és esküvő ideje, és összetartozásukat, hagyományos fehér arany vagy platina gyémánt gyűrűvel, és karikagyűrűvel erősítik meg. Nevezzük jegygyűrűnek, karikagyűrűnek, eljegyzési vagy kísérő gyűrűnek, a szavak mögött a tartalom a lényeg, egyedi, személyre szóló, egyéniséget, a kapcsolat jellemzőit, a pár történetét, egyéni szimbólumait hordozó különlegességre vágyik mindenki. Lássuk tehát, hogy milyen esély és lehetőség nyílik az egyéni igények szerint tervezett és készített ékszerek világában a járatlan első ékszereseknek ?

Első körben azt kell mondjam, hogy nem szabad megijedni a feladattól. Senki nem úgy születik, hogy ért ehhez. Nagyobb gond, hogy manapság az ékszer termelés világszinten szinte kizárólag gépi és sorozatgyártó megoldásokkal történik, aminek sok negatív eredménye van, például az, hogy nem lehet megfelelő tájékoztatást kapni a hozzá nem értő eladóktól, akik az árat és az egyébként is látható tulajdonságokat tudják csak a legtöbb esetben. Ezért mi zászlónkra tűztük a mesterségbeli tudás kiemelkedő fokának elsajátítását, és igyekszünk a hozzánk fordulóknak a lehető legteljesebb mértékű tájékoztatást nyújtani, hogy valóban értsék, és tudják, hogy mit miért választanak.

Szerintem az ékszer személyes műalkotás, hasonlóan a festményekhez vagy szobrászati remekekhez. Az, hogy manapság a nemesfém mennyiség alapján árusítják a kétes minőségű tömegterméket, és drágaköveknek csupán keretéül szolgál a fém, én igen szomorú dolognak tartom. Mi másképpen gondolkodunk. Formatervezett, személyes töltettel, különlegességgel, személyiségre szóló jegyekkel ruházzuk fel az ékszert. A drágakövek választásánál annak jellemzőit részletesen megvizsgáljuk, hogy bírja az egész életen át tartó, vagy generációk büszkeségeként óvott, hosszú távú koptató hatásokat, baleseteket, így azok különleges tulajdonságait, keménységét, szépségét, az ékszerben betöltött szerepét, harmóniáját, ezoterikus jellemzőit, stb. Az alaposan átgondolt ékszer így tartósan képviseli azt a kiemelkedő érzelmi és történelmi szélsőséget, melynek alapján két szerelmes egybekel, és ezek a szimbólumok maradnak az egyetlen tárgyak meg ebből az időszakból egy életen át.