Táncoló Gyémántok

Splendor - Egyedi arany, ezüst és gyémánt ékszerek tervezése - Orsi és Dani az ékszertervezők

Még soha nem volt ilyen jellegű kapcsolódás két -látszólag eltérő- művészeti ág közt, mint ami most létre jött a Splendor – Ékszer és a Szegedi kortárs Balett közt.

Másfél éven keresztül finomodott az együttműködés formája, és egy fél éves intenzív periódus eredményeképpen született meg az a figyelemfelkeltő, és különleges előadás és ékszer kollekció, amely összekapcsolja a mozgás dinamikáját és szépségét a táncban, illetve a kortalan nemesfémek és ragyogó drágakövek formatervezett gazdagságával, a Splendor – Ékszernél már jól ismert szoborszerű nemesfém műalkotások formájában.

A nemzetközi körútra készülő előadás a gyémánt születéséről szól, melyet a négy őselem formál. A különböző felvonásokban a Szegedi Kortárs Balett táncosai, adják elő a gyémánt formálódását, alakulását, a tűz lobogó dinamikájával, a levegő kavargásával, a föld darabos és nyers erejével, illetve a víz örvénylő stílusában. Az egyes felvonások eredményeképpen újabb és újabb ékszer családok formálódnak, melyek a táncmozdulatokból inspirálva jöttek létre, így jól illeszkednek a falméretű kivetítőn alakulva, a balerina táncához.

A világhírű, Kossuth díjas Juronics Tamás rendezésével a koreográfia a Splendor ékszerstílusához alakítva jött létre. Ráski Orsolya és Nagy Dániel (55 szörös nemzetközi díjnyertes) ékszertervező páros és a táncosok szoros együttműködésekben dolgozták ki az ékszerekben és a táncban is közös elemeket, formákat, mozdulatokat, aminek az eredménye döbbenetes lett.

“A nézőket a hideg rázta az előadás során!” – meséli izgatottan Orsi és Dani, akiket ugyancsak meglepett a műsor és kiállítás összhatása.

Mind az öt ékszergarnitúra más és más hangulatú, más kövekkel, fémekkel, más stílussal rendelkezik. Absztrakt módon rejtik a táncos harmonikus mozgásait. A felhasznált platina, arany, ezüst ötvözetek, gyémántok, gyöngyök, drágakövek, a legmagasabb minőségi és érték kategóriába helyezik az ékszereket, nem is beszélve azok szobor szerű formatervezéséről, és egyszeri, nem ismételt egyediségéről. Egy ilyen különlegességet érdemes körbe hordozni a világban, mert nagyon sok embert megragad itthon és külföldön is annak szokatlan szépsége. A tánc és ékszer művészet közös megjelenítése, korábban soha nem látott együttes.

Rövidesen pedig kiegészül az előadás egy fotó kiállítással is, mely vizuális hidat képez a mozgás és formatervezés közé, az őselemek hídjain.