Érem készítés, a Nemzeti Bank megbízásából

Splendor - Egyedi arany, ezüst és gyémánt ékszerek tervezése - Orsi és Dani az ékszertervezők

Általában egyedi, személyiségre hangolt ékszerek tervezésével és készítésével foglalkozunk, így meglepett, hogy a Nemzeti Bank érme tervezésre kért fel bennünket. Szeretjük a kihívásokat, és ez egy teljesen ismeretlen területként, igen jó kihívásnak bizonyult.

 A választott témánk a Máltai Szeretet Szolgálat 25. évfordulójára készített emlék pénze lett, hiszen olyan sok érzelem és pozitív energia lapul ebben a témában, ami számunkra nagyon kedvessé tette a megtisztelő megbízatást. Szép feladat. Ezért aztán leültünk, és sokat egyeztettünk a Máltai Szeretet Szolgálattal, az Pénzverdével és a Magyar Nemzeti Bank által delegált szakértők csoportjával, és így közeledtünk apró lépésekkel a kész 2000Ft névértékű érme felé, mely egyébként fizető eszközként is funkcionál. Ezek a megbeszélések sok esetben szinte kétségbeejtő ellentmondásosnak tűnő feltételt támasztottak, és több esetben vált szükségessé a kihívás szeretetéből, és a mesterség szeretetéből fakadó lelkesedés, az alkotás vágya, az új területen való tanulás igénye, és egy idő után örömmel láttuk, hogy értelmes eredmény körvonalazódik. Noha a mi ránk jellemző, a tér minden dimenziójában megmozgatott formavilágú, organikus, szoborszerű ékszerek alkotása a jellemző, a téma jellegzetes geometrikus szimbólumai eléggé megkötötték a kezünket. Mégis úgy érezzük, hogy szép, izgalmas, szerethető tervek születtek.

Egyeztetve a Nemzeti Múzeum numizmatájával, régészekkel, szobrászokkal, művészet történészekkel, a Pénzverő oldalán a vésnökökkel, szakértőkkel, belecsaptunk a lecsóba. Megterveztük számítógéppel, kimartuk a szigorú verési kritériumoknak megfelelő alapokat, majd speciális gipszből, kézzel faragtunk lelket az alkotásnak. Sok finomítgatás eredményeképpen végre megszületett a minta, melyet a Pénzverő lekicsinyített, és acél verőszerszámokba faragott. A mai napon, a Máltai Szeretet Szolgálat megtartotta a Befogadás Napját, melyen ünnepélyes keretek közt átadásra került a máltai emlék érme is. Végre mi is megpillanthattuk munkánk gyümölcsét, és élőben csodálhattuk meg a fém változatot, mely az ékszerek esetében is messze felülmúlja az elképzeléseket.

Nagy izgalommal vártuk az átadót, és kamerák, fényképezők kereszt tüzében átvettük a tisztelet példányokat a Dr. Gerhardt Ferenctől, a Nemzeti Bank alelnökétől.

Szeretnénk köszönetet mondani a segítségért: a tematikai szakértőknek akik segítették munkánkat, illetve barátainknak: Turiák Gábornak, Káldi Richárdnak, és Tauer Dávidnak, illetve a Splendor – Ékszer csapatának !