Egyedi gyöngy ékszer

Orsi és Dani szakmai kihívásainak gyakori szereplői az egyedi gyöngy ékszerek. Nehezen kezdődött ez a barátság. Egy ékszer tervezőnek, formatervezőnek minden egyéni vonás, formai különlegesség, ívek és sarkok lehetőséget adnak egy különleges ékszer design elkezdéséhez, de a gyöngyök gömbölyű formája és kevésbé jellegzetes színvilága, nehezen megfogható, bonyolult feladatot jelentett kezdetekben. Első esetben a tervezők még nem egyedi gyöngy ékszer tervezését kapták feladatul, hanem olyan ékszerverseny részvétele mellett döntöttek, mely munkásságuk elsőjeként, minden szempontból szokatlan volt nekik. A gömbölyű drágakő pedig már csak fokozta a nehézségeket.

Ennek ellenére sikerült mégis különleges egyedi gyöngy ékszert alkotni, és eredményesen szerepelni az első versenyükön. De nem csak számukra volt ez az első ez a megmérettetés. A Tahiti Gyöngytrófea, egy széles határokat felölelő nemzetközi verseny sorozat első alkalma volt, melyet aztán kétévente sok további követte. Az első sikereken felbuzdulva Orsi és Dani rendszeres résztvevői lettek, újra vállalva olyan egyedi gyöngy ékszerek tervezését és alkotását, melyek természetesen ugyanazzal a nehéz feladattal várták vissza őket.

A tervezők viszont ráébredtek, hogy a kihívás kapcsán mindig kiugróan különleges formájú, izgalmasan bonyolult és komplex egyedi gyöngy ékszerek születtek, és lassan a nehézség kapcsán érzett ellenszenv átalakult szimpátiává. Növekvő örömmel kezdtek foglalkozni ezzel a minden nemű megmunkálástól mentes ékkővel, mely az egyetlen drágakő, amit természet által létrehozott formában hagy az emberiség. Nem csiszol, nem kezel.

Egyedi gyöngy ékszerSzokatlan mennyiségű díjat nyertek a rendszeresen megrendezett versenyeken. Úgy Magyarországon, mint a világ legkülönbözőbb országaiban és kontinensein. Egyre csak gyűltek a vitrinjeikben a trófea nyertes egyedi gyöngyékszerek, és ezzel kialakult róluk egy olyan kép is, mely szerint a Splendor ékszer tervezői gyöngy specialisták. Emiatt pedig egyre több olyan megrendelő fordult hozzájuk, akik ugyancsak különleges egyedi gyöngy ékszereket szerettek volna birtokolni.

Orsi és Dani ma már élvezettel foglalkozik ezzel a gömbölyű, nehezen kezelhető ékkővel, és szívesen alakítanak ki belőlük személyre szóló különlegességeket. A gyöngy önmagában jelentősebb méretű, minden irányban, így magasságában is. Ezért az ilyen alkotások kisebb változatai is attraktívak, látványosak. Sok esetben pedig igen összetett formájúak, ami különlegességüket és egyéni stílusukat fokozza.

A viszonylagos puhasága miatt a tervezők fontosnak tartják a design segítségével a drágakövet körbe foglalni, azaz különleges formatervezéssel segíteni az egyedi gyöngy ékszer központi elemének tartósságát. Viszont pont ez a technikailag szükséges design elv teszi ezeket az ékszereket eltérővé, külön álló csoporttá az ékszerek világában.

A legtöbb természetes gyöngy világos színű. Leggyakrabban fehér, vagy a fehérhez hasonló, rózsaszínes, vagy lilás, barackos pasztell árnyalattal rendelkező, s a gyöngyökre jellemző gyöngyház szerű szivárványos érzettel rendelkező tónusú drágakő. Ár kategóriájuk széles spektrumon mozog, de nem számítanak kiugróan költségesnek. Viszont a belőlük készülő egyedi gyöngy ékszerek mindenképpen egy attraktív méretet eredményeznek. Így a gyöngyös ékszerek egy olyan kategóriát képviselnek, melyek méreteik ellenére, kiváló minőségük mellett is képesek viszonylag olcsók maradni az ékszerek világában.

Különösen, ha a legegyszerűbb klasszikus változatoktól elrugaszkodva, az Orsi és Dani által szükségesnek tartott védő, ölelő design alkalmazása mellett döntve, egy még jelentősebb méretű egyedi gyöngy ékszer mellett döntünk. Egy hasonló méretű egyedi drágaköves vagy egyedi gyémánt ékszer kategóriákkal többe kerülne.

A gyöngyök királynője a tahiti gyöngy, és a déltengeri gyöngyök, melyek kiemelkedő méretűek, minőségűek és értékük is ennek megfelelően nagyot ugrik. Sajnos a klímaváltozás miatt a tahiti gyöngy (az egyetlen természetesen sötét tónusú gyöngy változat) egyre inkább a kihalás szélére sodródik, és ezzel a korábban is jellemző kiemelkedő ár kategóriája várhatóan többszörösére emelkedik a közel jövőben. Ez jó hír a befektetésként gondolkodóknak. Viszont aki szeretne egyedi gyöngy ékszert tahiti gyöngyből, annak nagyon sietnie kell, mert már most sem lehet olyan minőséget találni, mint akár tavaly, és meredeken emelkedik az értékük.

Több évtizedes munkásságuk alatt Orsi és Dani kiugróan sok tahiti gyöngytrófea versenyt nyertek világszerte. Emiatt nemzetközi hírük elterjedt, és számos országból keresik meg őket megrendelésekkel, egyedi gyöngy ékszerek kapcsán, és különösen tahiti gyöngyös ékszerek kapcsán. Ennek a különleges gyöngy típusnak az eltűnésének híre megrendítette őket, de még időben befektettek egy jelentősebb összeget, hogy minőségi, garantáltan kezeletlen gyöngyöket tudjanak venni még az utolsó kiváló gyöngyökből.

Egyedi gyöngy ékszer specialistaként, tahiti gyöngy specialistaként valóban különleges megrendeléseket kapnak, és mostanában nagyon sűrűn. Készletük vészesen apad, de még őriznek néhány ritka szép változatot, hogy tartós értéket tudjanak alkotni, formatervezett, személyes kedvencet, örökölhető, családi értéket.

Kapcsolódó témák

Egyedi gyémánt ékszer | Egyedi karikagyűrű | Egyedi gyöngy ékszer | Egyedi jegygyűrű | Gyémánt eljegyzési gyűrű | Brill eljegyzési gyűrű | Gyémánt ékszer tervezés | Fehérarany karikagyűrű | Minőségi luxusékszer | Különleges jegygyűrű